WebAR Portals – Μαγικοί κόσμοι στο κινητό σας
Πριν βουτήξουμε στην επιστήμη των WebAR portals, θα πρέπει να κατανοήσουμε το πραγματικό νόημα της τεχνολογίας AR, η οποία προβάλλει ψηφιακό περιεχόμενο πάνω από φυσικές επιφάνειες για να δώσει στον χρήστη μια δελεαστική, καθηλωτική εμπειρία.
Δεν χρειάζεται κάποιο συγκεκριμένο εργαλείο για την εμπειρία επαυξημένης πραγματικότητας. Η πρόσβαση σε αυτό είναι δυνατή με την εγκατάσταση εφαρμογών AR (app-based AR) ή προγραμμάτων περιήγησης για κινητά (WebAR).
Για να δείτε ένα τρισδιάστατο μοντέλο AR που δημιουργείται από τον υπολογιστή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα headset ή ένα smartphone.
Τι είναι μια πύλη AR (AR portal);
Οι πύλες AR είναι μια νέα λειτουργία που μοιάζει σαν μια πόρτα εισόδου στον κόσμο της εικονικής πραγματικότητας όπου ο χρήστης μπορεί να δει τις πληροφορίες που δημιουργούνται από τον υπολογιστή ή ένα ψηφιακό περιβάλλον. Οι πύλες αυτες μπορούν να λειτουργήσουν μέσω εφαρμογών AR ή WebAR.
Το περιεχόμενο μπορεί να είναι μια φωτορεαλιστική σφαίρα 360 μοιρών που να απεικονίζει τοπία του πραγματικού κόσμου ή φανταστικά στοιχεία. Ο χρήστης εδώ έχει τη δυνατότητα να κινείται ελεύθερα και να αλληλεπιδρά με το εικονικό περιβάλλον.
Αναφορές για WebAR Portals
Εδώ είναι το λεξιλόγιο που θα συνανστήσετε όταν χρησιμοποιείτε τις πύλες WebAR.
1- Occlusion – Απεικονίζει πότε ένα αντικείμενο καλύπτει άλλα στοιχεία του περιβάλλοντος από μια δεδομένη οπτική γωνία θέασης.
2- Ενεργή πύλη AR (Active AR Portal) – Όπου ο χρήστης εισέρχεται φυσικά στην πύλη AR.
3- Παθητική πύλη AR (Passive AR Portal) – Όταν η Πύλη περιτυλίσσεται αυτόματα γύρω από τον χρήστη.
4- Παράθυρο AR – Οι χρήστες παραμένουν στο φυσικό περιβάλλον όταν βλέπουν οποιαδήποτε εικόνα ή trigger που τους οδηγεί στον εικονικό κόσμο.
5- Διαστάσεις (Dimensionality ) – Είναι επάρκεια σε τρισδιάστατο περιεχόμενο.
6- Επίγειο Παράθυρο AR (Ground-based AR Window) – Η πύλη τοποθετείται στο έδαφος και ο χρήστης κοιτάζει προς τα κάτω για να δει το υλικό AR.
7- WebAR Portal Doorway – Η πόρτα για τη διέλευση μεταξύ του πραγματικού και του εναλλακτικού κόσμου.
Εφαρμογή των Πυλών WebAR
Ακολουθούν μερικές από τις βιομηχανίες όπου οι πύλες AR ανθούν.
1- Ξενοδοχεία και θέρετρα
Μπορεί να είναι η πιο κατάλληλη εφαρμογή των πυλών WebAR όπου οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων ή θερέτρου μπορούν να τραβήξουν μια προβολή 360 του χώρου τους ή να δημιουργήσουν ένα τρισδιάστατο μοντέλο για την ιδιοκτησία τους. Επιπλέον, μπορεί να εμπλουτιστεί με ήχο ή άλλα διαδραστικά στοιχεία για να προσελκύσει πιθανούς επισκέπτες.
2- Μουσεία και ζωολογικοί κήποι
Η λήψη βίντεο από κάμερα 360 μοιρών ή τρισδιάστατο μοντέλο Ζωολογικού Κήπου ή Μουσείου μπορεί να προβληθεί μέσω των πυλών WebAR στο πιθανό κοινό που επιθυμεί να επισκεφτεί το μέρος.
3- Εικονικοί εκθεσιακοί χώροι
Η περίοδος μετά τον Covid ανάγκασε τις βιομηχανίες να αποκτήσουν μια σταθερή ψηφιακή παρουσία. Οι πύλες WebAR τους επιτρέπουν να δημιουργούν εικονικούς εκθεσιακούς χώρους όπου τα προϊόντα τους προστίθενται σε τρισδιάστατες οθόνες, παρέχοντας μια μαγική έκθεση στο κοινό.
4- On-site λιανική πώληση
Οι πύλες WebAR έχουν φτάσει στο λιανικό εμπόριο, όπου οι πεζοί μπορούν να δουν τα τρισδιάστατα γραφικά των προϊόντων λιανικής στις βιτρίνες των καταστημάτων. Είναι πολύ αποτελεσματικό στο να προσελκύει τους πεζούς που περνάνε έξω στο κατάστημα.
Τελικές Λέξεις
Οι πύλες WebAR έχουν ανοίξει το δρόμο για ατελείωτες δυνατότητες σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των κινητών τηλεφώνων. Ωστόσο, οι υπόλοιπες βιομηχανίες δεν έχουν ακόμη διερευνηθεί.
Όταν οι συσκευές κινητών τηλεφώνων AR και η εικονική πραγματικότητα βρίσκονται στο ίδιο σημείο, υπάρχουν οι πύλες WebAR. Ας μάθουμε περισσότερες σχετικές πληροφορίες!